Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 120860-S | Kod Erasmus / ISCED: |
14.3
![]() ![]() |
Nazwa przedmiotu: | Międzynarodowa konkurencyjność gospodarki | ||
Jednostka: | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie | ||
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe na programie NLLS-MSG |
||
Punkty ECTS i inne: |
4.50 (zmienne w czasie)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Globalizacja i konkurencyjność globalna: zagadnienia teoretyczne i metodologiczne. Pozycja konkurencyjna kraju. Konkurencyjność a zdolność konkurencyjna. Atrakcyjność inwestycyjna krajów i regionów. Analiza czynnikowa. Pozycja konkurencyjna. Konkurencyjność instytucjonalna. Strategia lizbońska Unii Europejskiej. Konkurencyjność międzynarodowa polskiej gospodarki. |
||
Pełny opis: |
Wprowadzenie do teorii i metodologii międzynarodowych studiów porównawczych dotyczących krajów i przedsiębiorstw w globalnym środowisku. Prezentacja najnowszych raportów zawierających analizę i ocenę konkurencyjności międzynarodowej, wolności gospodarczej, jakości instytucji i ryzyka w międzynarodowych stosunkach gospodarczych. |
||
Literatura: |
Literatura podstawowa: M.A. Weresa (red.), Kapitał ludzki i innowacyjność jako czynniki długookresowych przewag konkurencyjnych w handlu międzynarodowym. Wnioski dla Polski, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie ? Oficyna Wydawnicza, Warszawa 2013; M.E. Porter, Porter o konkurencji, PWE, Warszawa 2001; P.Krugman, Competitiveness: A Dangerous Obsession, Foreign Affairs, March/April 1994. Literatura uzupełniająca: M.A.Weresa (red.), Polska: Raport o konkurencyjności 2013. Wymiar krajowy i regionalny, Instytut Gospodarki Światowej, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa 2013; P. De Grauwe, Dimensions of Competitiveness, MIT, Cambridge, MA 2010; M.Miozzo, V.Walsh, International Competitiveness and Technological Change, Oxford Univ., USA, 2006; Coroczne raporty dotyczące oceny konkurencyjności międzynarodowej państw: IMD, World Competitiveness Report (annual report), Louzanne; The Heritage Foundation and The Wall Street Journal, Index of Economic Freedom, annual report, Washington, DC and New York; The World Bank and the International Finance Corporation, Doing Business (annual report), Washington; World Economic Forum (WEF), Global Competitiveness Report (annual report). |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. Student zna różne koncepcje, techniki i modele używane do analizy determinant i poziomów konkurencyjności międzynarodowej. 2. Student zna podstawowe pojęcia dotyczące tematyki konkurencyjności i rozumie różnicę między pojęciami takimi jak: pozycja konkurencyjna, konkurencyjność i zdolność konkurencyjna. 3. Student zna zewnętrzne aspekty konkurencyjności, takie jak: bezpośrednie inwestycje zagraniczne lub procesy globalizacji i regionalizacji w gospodarce światowej. 4. Student rozumie rolę innowacji i jakości instytucji jako jednych z najważniejszych czynników wpływających na poziom konkurencyjności międzynarodowej. Umiejętności: 1. Student potrafi analizować dane statystyczne i raporty dotyczące oceny i porównań konkurencyjności międzynarodowej. 2. Student potrafi zidentyfikować źródła przewagi konkurencyjnej krajów i przedsiębiorstw. 3. Student potrafi wykorzystać model diamentu konkurencyjności Portera do analizy determinant przewagi konkurencyjnej kraju w odniesieniu do innych państw. Kompetencje społeczne: 1. Student wykazuje świadomość znaczenia międzynarodowych uwarunkowań pozycji konkurencyjnej krajów i przedsiębiorstw. 2. Student wykazuje świadomość znaczenia problematyki konkurencyjności międzynarodowej w procesie podejmowania decyzji gospodarczych. 3. Student cechuje się zdolnością kojarzenia faktów i logicznego wyciągania wniosków. 4. Student wykazuje zrozumienie podstawowych zasad etyki, w tym etyki zawodu ekonomisty. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin testowy: 100.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-21 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praca samodzielna pod kontrolą wykładowcy, 21 godzin ![]() Wykład, 14 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-02-22 - 2020-09-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praca samodzielna pod kontrolą wykładowcy, 21 godzin ![]() Wykład, 14 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (w trakcie)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-19 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praca samodzielna pod kontrolą wykładowcy, 21 godzin ![]() Wykład, 14 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Praca samodzielna pod kontrolą wykładowcy, 21 godzin ![]() Wykład, 14 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.