Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Company Internship (Management) 150011-P
Praktyka (PRAKTYKA) Semestr letni 2023/24

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 90
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Zakres tematów:

Charakterystyka zadań / celów praktyki zawodowej

Student zapoznaje się z podstawową wiedza o przedsiębiorstwie (instytucji), w której odbywa się praktyka, jego rozwoju, strukturze organizacyjnej i zasadach funkcjonowania, specyfice środowiska zawodowego, dostępie do rynków, zasobów i usług.

Student poznaje zasady i właściwości funkcjonowania sektora gospodarczego, do którego przynależy dane przedsiębiorstwo (instytucja).

Student zdobywa wiedzę z prawnych aspektów funkcjonowania działalności gospodarczej / operacyjnej przedsiębiorstwa (instytucji), w tym poznaje główne zasady regulacji tej działalności ze strony państwa.

Student zapoznaje się z zasadami organizacji i podziału kompetencji, procedurach , procesach planowania i kontroli w przedsiębiorstwie (instytucji).

Student stosuje zdobytą w trakcie dotychczasowych studiów wiedzę teoretyczną w praktyce.

Student nabywa umiejętności praktyczne (specjalistyczne) właściwe dla studiowanej dyscypliny i profesji specjalisty z zakresu zarządzania ( np. zarządzania kadrami, zarządzania projektami, logistyką, marketingiem, relacjami z klientem, sprzedażą).

Student rozwija umiejętności poznawcze, takie jak analiza, synteza, krytyczna ocena, uczestniczą w realizacji zlecanych w trakcie praktyki zadań analitycznych , diagnostycznych lub projektowych.

Student rozwija / nabywa umiejętności organizatorskie, takie jak adaptacyjność, elastyczność, organizacja pracy własnej, efektywne zarządzanie czasem , sumienność, odpowiedzialność za powierzone zadania.

Student rozwija umiejętności efektywnego komunikowania się, negocjowania i współpracy z osobami z różnych działów , środowisk kulturowych i o różnym statusie w przedsiębiorstwie (instytucji).

Student rozwija umiejętności pracy w zespole , nabywa pewności siebie i wykazuje się wysoką etyką pracy.

Metody realizacji praktyki : różne w zależności od rodzaju i charakteru udziału studenta w pracach merytorycznych , organizatorskich i innych ) realizowanych przez przyjmującego na praktykę przedsiębiorstwo (instytucję ) : praca (indywidualna, zespołowa),trening, ćwiczenia, obserwacja, dyskusja, projekt, studium przypadku, SWOT.

Zaliczenie praktyki : zrealizowanie zakładanych zadań, napisanie sprawozdania z przebiegu praktyki, pozytywna ocena opiekuna praktyki ze strony pracodawcy.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Akcje
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
al. Niepodległości 162
02-554 Warszawa
tel: +48 22 564 60 00 http://www.sgh.waw.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0