Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Services in the Global Economy (blended learning)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 220487-D
Kod Erasmus / ISCED: 14.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0311) Ekonomia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Services in the Global Economy (blended learning)
Jednostka: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Grupy: Elective courses for GLO - masters
Przedmioty kierunkowe do wyboru SMMD-GBI
Przedmioty obowiązkowe na programie SMMD-MSG
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Efekty uczenia się:

Wiedza:

Knowledge of factors influencing the increasing role of services in global economy

Knowledge of the importance of services in achieving the country's sustainable development goals

Knowledge of trends in international trade in services and its liberalisation

Knowledge of the specifics of barriers to international trade in services

Knowledge of practical aspects concerning offshoring of services

Umiejętności:

Ability to demonstrate comprehension of economic and political factors influencing the development of the service economy

Ability to use theoretical knowledge regarding the role of services in the economy of selected country

Ability to select and use the key techniques of economic research on international trade in services

Kompetencje społeczne:

Ready to share knowledge and work in teams

Ready to publicly present the results of research - both orally and in writing

Ready to give and receive feedback

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2025-02-15 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 14 godzin więcej informacji
Kurs internetowy, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Ćwiczenia - Ocena
Skrócony opis:

Characteristics and development of the services sector. The importance of services in the economy. International trade in services. Methods of measurement of trade in services. Liberalization of trade in services. Foreign direct investment and offshoring in the services sector. Sustainability of tourism services.

Pełny opis:

The aim of the course is to discuss the causes and consequences of the growing role of services in the global economy, the EU and Poland. Students will learn about different methods of measuring international trade in services. Global and EU trends in international trade in services, offshoring and multilateral trade liberalisation will be presented. Students will learn about the specifics of service development in selected developing states and propose methods for more sustainable tourism development in a selected country. Students will carry out team projects that will be presented to a wider audience (exhibition of selected works, e.g. posters at SGH or online).

Literatura:

Literatura podstawowa:

A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Poland. Competitiveness Report 2020. Focus on Service Sector, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016 ; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008

Literatura uzupełniająca:

A. Kuźnar, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Services in global value chains - emerging markets perspective, Journal of Management and Financial Sciences, nr 26/2016; M. Amiti, S.-J. Wei, Service Offshoring and Productivity: Evidence from the US, World Economy, 2009; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010

Uwagi:

Kryteria oceniania:

inne: 40.00%

projekty: 30.00%

prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 14 godzin więcej informacji
Kurs internetowy, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Ćwiczenia - Ocena
Skrócony opis:

Characteristics and development of the services sector. The importance of services in the economy. International trade in services. Methods of measurement of trade in services. Liberalization of trade in services. Foreign direct investment and offshoring in the services sector. Sustainability of tourism services.

Pełny opis:

The aim of the course is to discuss the causes and consequences of the growing role of services in the global economy, the EU and Poland. Students will learn about different methods of measuring international trade in services. Global and EU trends in international trade in services, offshoring and multilateral trade liberalisation will be presented. Students will learn about the specifics of service development in selected developing states and propose methods for more sustainable tourism development in a selected country. Students will carry out team projects that will be presented to a wider audience (exhibition of selected works, e.g. posters at SGH or online).

Literatura:

Literatura podstawowa:

A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Poland. Competitiveness Report 2020. Focus on Service Sector, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016 ; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008

Literatura uzupełniająca:

A. Kuźnar, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Services in global value chains - emerging markets perspective, Journal of Management and Financial Sciences, nr 26/2016; M. Amiti, S.-J. Wei, Service Offshoring and Productivity: Evidence from the US, World Economy, 2009; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010

Uwagi:

Kryteria oceniania:

inne: 40.00%

projekty: 30.00%

prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)

Okres: 2024-02-24 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 14 godzin więcej informacji
Kurs internetowy, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Ćwiczenia - Ocena
Skrócony opis:

Characteristics and development of the services sector. The importance of services in the economy. International trade in services. Methods of measurement of trade in services. Liberalization of trade in services. Foreign direct investment and offshoring in the services sector. Sustainability of tourism services.

Pełny opis:

The aim of the course is to discuss the causes and consequences of the growing role of services in the global economy, the EU and Poland. Students will learn about different methods of measuring international trade in services. Global and EU trends in international trade in services, offshoring and multilateral trade liberalisation will be presented. Students will learn about the specifics of service development in small island developing states (SIDS) and propose methods for more sustainable tourism development in a selected country. During the workshops, students will carry out team projects that will be presented to a wider audience (exhibition of selected works, e.g. posters at SGH or online).

Literatura:

Literatura podstawowa:

A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Poland. Competitiveness Report 2020. Focus on Service Sector, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016 ; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008

Literatura uzupełniająca:

A. Kuźnar, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Services in global value chains - emerging markets perspective, Journal of Management and Financial Sciences, nr 26/2016; M. Amiti, S.-J. Wei, Service Offshoring and Productivity: Evidence from the US, World Economy, 2009; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010

Uwagi:

Kryteria oceniania:

inne: 40.00%

projekty: 30.00%

prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 14 godzin więcej informacji
Kurs internetowy, 16 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Ćwiczenia - Ocena
Skrócony opis:

Characteristics and development of the services sector. The importance of services in the economy. International trade in services. Methods of measurement of trade in services. Liberalization of trade in services. Foreign direct investment and offshoring in the services sector. Sustainability of tourism services.

Pełny opis:

The aim of the course is to discuss the causes and consequences of the growing role of services in the global economy, the EU and Poland. Students will learn about different methods of measuring international trade in services. Global and EU trends in international trade in services, offshoring and multilateral trade liberalisation will be presented. Students will learn about the specifics of service development in small island developing states (SIDS) and propose methods for more sustainable tourism development in a selected country. During the workshops, students will carry out team projects that will be presented to a wider audience (exhibition of selected works, e.g. posters at SGH or online).

Literatura:

Literatura podstawowa:

A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Poland. Competitiveness Report 2020. Focus on Service Sector, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016 ; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008

Literatura uzupełniająca:

A. Kuźnar, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Services in global value chains - emerging markets perspective, Journal of Management and Financial Sciences, nr 26/2016; M. Amiti, S.-J. Wei, Service Offshoring and Productivity: Evidence from the US, World Economy, 2009; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010

Uwagi:

Kryteria oceniania:

inne: 40.00%

projekty: 30.00%

prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00%

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
al. Niepodległości 162
02-554 Warszawa
tel: +48 22 564 60 00 http://www.sgh.waw.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0