Usługi w gospodarce światowej (blended learning)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 220485-D |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.3
|
Nazwa przedmiotu: | Usługi w gospodarce światowej (blended learning) |
Jednostka: | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie |
Grupy: |
Przedmioty kierunkowe do wyboru SMMD-GBI Przedmioty obowiązkowe na programie SMMD-MSG |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Znajomość czynników wpływających na wzrost roli usług w gospodarce światowej Znajomość znaczenia usług w realizacji celów zrównoważonego rozwoju kraju Znajomość trendów w zakresie międzynarodowego handlu usługami i jego liberalizacji Znajomość specyfiki barier w międzynarodowym handlu usługami Znajomość praktycznych aspektów związanych z offshoringiem usług Umiejętności: Umiejętność wykazania zrozumienia wpływu czynników ekonomicznych i politycznych na rozwój gospodarki usługowej Umiejętność wykorzystania w praktyce wiedzy teoretycznej na temat znaczenia usług w gospodarce wybranego kraju Umiejętność wyboru i korzystania z najważniejszych metod prowadzenia badania ekonomicznego dotyczącego międzynarodowego handlu usługami Kompetencje społeczne: Gotów do dzielenia się wiedzą i pracy w grupie Gotów do publicznej prezentacji wyników badań w formie pisemnej i ustnej Gotów do udzielania i przyjmowania informacji zwrotnej |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CW
CW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Kurs internetowy, 16 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Andżelika Kuźnar | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Ćwiczenia - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Charakterystyka i rozwój sektora usług. Znaczenie usług w gospodarce. Międzynarodowy handel usługami. Metody pomiaru handlu usługami. Liberalizacja handlu usługami. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne i offshoring w sektorze usług. Zrównoważony rozwój usług turystycznych. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zwrócenie uwagi studentów na przyczyny i skutki rosnącej roli usług w gospodarce światowej, UE i Polsce. Studenci poznają różne metody mierzenia międzynarodowego handlu usługami. Zostaną zaprezentowane światowe i unijne tendencje w zakresie międzynarodowego handlu usługami, offshoringu i wielostronnej liberalizacji handlu. Studenci zapoznają się ze specyfiką rozwoju usług w wybranych krajach rozwijających się i zaproponują metody bardziej zrównoważonego rozwoju turystyki w wybranym państwie. Studenci wykonają projekty zespołowe, które zostaną zaprezentowane szerszej publiczności (wystawa wybranych prac, np. plakatów stacjonarnie w SGH lub online). |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Polska. Raport o konkurencyjności 2020. Konkurencyjność międzynarodowa w kontekście rozwoju sektora usług, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Usługi w handlu międzynarodowym, Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2007, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Offshoring we współczesnej gospodarce światowej, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2018; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008 Literatura uzupełniająca: A. Kuźnar, Międzynarodowy handel produktami wiedzy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2017, rozdział 1.2 i 3; E. Chilimoniuk-Przeździecka, A. Kuźnar, Znaczenie Usług w Globalnych Łańcuchach Wartości, Gospodarka Narodowa, 2016, Vol. 285, No. 5, s. 141-156; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016, A. Wróbel, Międzynarodowa wymiana usług, WN Scholar, Warszawa 2009; B. Hoekman M.M. Kostecki, Ekonomia światowego systemu handlu, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław 2002, rozdział 1, 7, 10; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: inne: 40.00% projekty: 30.00% prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Kurs internetowy, 16 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Ćwiczenia - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Charakterystyka i rozwój sektora usług. Znaczenie usług w gospodarce. Międzynarodowy handel usługami. Metody pomiaru handlu usługami. Liberalizacja handlu usługami. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne i offshoring w sektorze usług. Zrównoważony rozwój usług turystycznych. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zwrócenie uwagi studentów na przyczyny i skutki rosnącej roli usług w gospodarce światowej, UE i Polsce. Studenci poznają różne metody mierzenia międzynarodowego handlu usługami. Zostaną zaprezentowane światowe i unijne tendencje w zakresie międzynarodowego handlu usługami, offshoringu i wielostronnej liberalizacji handlu. Studenci zapoznają się ze specyfiką rozwoju usług w wybranych krajach rozwijających się i zaproponują metody bardziej zrównoważonego rozwoju turystyki w wybranym państwie. Studenci wykonają projekty zespołowe, które zostaną zaprezentowane szerszej publiczności (wystawa wybranych prac, np. plakatów stacjonarnie w SGH lub online). |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Polska. Raport o konkurencyjności 2020. Konkurencyjność międzynarodowa w kontekście rozwoju sektora usług, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Usługi w handlu międzynarodowym, Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2007, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Offshoring we współczesnej gospodarce światowej, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2018; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008 Literatura uzupełniająca: A. Kuźnar, Międzynarodowy handel produktami wiedzy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2017, rozdział 1.2 i 3; E. Chilimoniuk-Przeździecka, A. Kuźnar, Znaczenie Usług w Globalnych Łańcuchach Wartości, Gospodarka Narodowa, 2016, Vol. 285, No. 5, s. 141-156; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016, A. Wróbel, Międzynarodowa wymiana usług, WN Scholar, Warszawa 2009; B. Hoekman M.M. Kostecki, Ekonomia światowego systemu handlu, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław 2002, rozdział 1, 7, 10; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: inne: 40.00% projekty: 30.00% prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CW
CW
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Kurs internetowy, 16 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Andżelika Kuźnar, Alina Szypulewska-Porczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Ćwiczenia - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Charakterystyka i rozwój sektora usług. Znaczenie usług w gospodarce. Międzynarodowy handel usługami. Metody pomiaru handlu usługami. Liberalizacja handlu usługami. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne i offshoring w sektorze usług. Zrównoważony rozwój usług turystycznych. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zwrócenie uwagi studentów na przyczyny i skutki rosnącej roli usług w gospodarce światowej, UE i Polsce. Studenci poznają różne metody mierzenia międzynarodowego handlu usługami. Zostaną zaprezentowane światowe i unijne tendencje w zakresie międzynarodowego handlu usługami, offshoringu i wielostronnej liberalizacji handlu. Studenci zapoznają się ze specyfiką rozwoju usług w najsłabiej rozwiniętych państw wyspiarskich (SIDS) i zaproponują metody bardziej zrównoważonego rozwoju turystyki w wybranym państwie. Na ćwiczeniach studenci wykonają projekty zespołowe, które zostaną zaprezentowane szerszej publiczności (wystawa wybranych prac, np. plakatów stacjonarnie w SGH lub online). |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Polska. Raport o konkurencyjności 2020. Konkurencyjność międzynarodowa w kontekście rozwoju sektora usług, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Usługi w handlu międzynarodowym, Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2007, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Offshoring we współczesnej gospodarce światowej, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2018; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008 Literatura uzupełniająca: A. Kuźnar, Międzynarodowy handel produktami wiedzy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2017, rozdział 1.2 i 3; E. Chilimoniuk-Przeździecka, A. Kuźnar, Znaczenie Usług w Globalnych Łańcuchach Wartości, Gospodarka Narodowa, 2016, Vol. 285, No. 5, s. 141-156; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016, A. Wróbel, Międzynarodowa wymiana usług, WN Scholar, Warszawa 2009; B. Hoekman M.M. Kostecki, Ekonomia światowego systemu handlu, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław 2002, rozdział 1, 7, 10; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: inne: 40.00% projekty: 30.00% prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Kurs internetowy, 16 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Ćwiczenia - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Charakterystyka i rozwój sektora usług. Znaczenie usług w gospodarce. Międzynarodowy handel usługami. Metody pomiaru handlu usługami. Liberalizacja handlu usługami. Bezpośrednie inwestycje zagraniczne i offshoring w sektorze usług. Zrównoważony rozwój usług turystycznych. |
|
Pełny opis: |
Celem zajęć jest zwrócenie uwagi studentów na przyczyny i skutki rosnącej roli usług w gospodarce światowej, UE i Polsce. Studenci poznają różne metody mierzenia międzynarodowego handlu usługami. Zostaną zaprezentowane światowe i unijne tendencje w zakresie międzynarodowego handlu usługami, offshoringu i wielostronnej liberalizacji handlu. Studenci zapoznają się ze specyfiką rozwoju usług w najsłabiej rozwiniętych państw wyspiarskich (SIDS) i zaproponują metody bardziej zrównoważonego rozwoju turystyki w wybranym państwie. Na ćwiczeniach studenci wykonają projekty zespołowe, które zostaną zaprezentowane szerszej publiczności (wystawa wybranych prac, np. plakatów stacjonarnie w SGH lub online). |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: A.M. Kowalski, M.A. Weresa (red.), Polska. Raport o konkurencyjności 2020. Konkurencyjność międzynarodowa w kontekście rozwoju sektora usług, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2020; A. Kuźnar, Usługi w handlu międzynarodowym, Wyd. Adam Marszałek, Toruń 2007, E. Chilimoniuk-Przeździecka, Offshoring we współczesnej gospodarce światowej, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2018; A Handbook of International Trade in Services eds. Aaditya Mattoo, Robert M. Stern, Gianni Zanini, Oxford University Press, New York, 2008 Literatura uzupełniająca: A. Kuźnar, Międzynarodowy handel produktami wiedzy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2017, rozdział 1.2 i 3; E. Chilimoniuk-Przeździecka, A. Kuźnar, Znaczenie Usług w Globalnych Łańcuchach Wartości, Gospodarka Narodowa, 2016, Vol. 285, No. 5, s. 141-156; A. Kuźnar, Value creation in the service economy, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa 2016, A. Wróbel, Międzynarodowa wymiana usług, WN Scholar, Warszawa 2009; B. Hoekman M.M. Kostecki, Ekonomia światowego systemu handlu, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław 2002, rozdział 1, 7, 10; Robert C. Feenstra, Offshoring in the Global Economy: Microeconomic structure and Macroeconomic Implications, MIT Press, 2010 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: inne: 40.00% projekty: 30.00% prezentacje indywidualne lub grupowe: 30.00% |
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.