Społeczne funkcje mediów masowych (e-learning)
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 236379-S |
Kod Erasmus / ISCED: |
08.9
|
Nazwa przedmiotu: | Społeczne funkcje mediów masowych (e-learning) |
Jednostka: | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. Definiowanie i przyswojenie podstawowych pojęć dotyczących problematyki mediów masowych. 2. Rozumienie wzrastającej roli mediów w życiu społecznym: szans i zagrożeń jakie niesie ten rozwój. 3. Znajomość faz rozwoju mediów masowych. 4. Rozróżnienie pomiędzy funkcjami a misją mediów masowych. 5. Zrozumienie splotu czynników biznesowych i misyjnych w działalności mediów. 6. Rozumienie relacji pomiędzy elitami społecznymi a mediami. 7. Identyfikacja i zrozumienie podstawowych konfliktów moralnych związanych z pracą w mediach. 8. Rozpoznawanie podstawowych patologii występujących w funkcjonowaniu mediów masowych oraz sposobów zaradczych. Umiejętności: 1. Czytanie ze zrozumieniem tekstów z literatury fachowej poświęconej tematyce mediów. 2. Analizowanie podstawowych przekazów medialnych ze względu na misję i funkcje mediów. 3. Odbiór przekazów z wyższym stopniem świadomości ich treści jawnej i ukrytej. 4. Identyfikacja faz rozwoju poszczególnych mediów współcześnie w Polsce. 5. Interpretowanie decyzji podejmowanych przez zinstytucjonalizowane regulatory mediów. 6. Prezentowanie (w mowie i/lub piśmie) wybranych zagadnień z zakresu tematycznego zajęć. Kompetencje społeczne: 1. Aktywna postawa wobec form realizacji misji przez media. 2. Krytycyzm wobec nadużyć - naruszania tej misji i funkcji. 3. Potrzeba troski o kulturę wysoką. 4. Postrzeganie ograniczeń narzędzi stosowanych w mediach dla zabezpieczenia ich misji. 5. Wrażliwość na naruszenia sfery etyki dziennikarskiej. |
Zajęcia w cyklu "Preferencje - Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Zajęcia prowadzącego
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Izabela Buchowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Zajęcia prowadzącego - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Kurs internetowy, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Izabela Buchowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Kurs internetowy - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Media masowe jako podmiot gospodarujący oraz podmiot obarczony misją społeczną. Fazy rozwoju mediów i ich społecznie pożądane funkcje. Media jako IV władza a regulatory ich działania: państwo, rynek, samoregulacja. Szkody wynikające z nadmiernej komercjalizacji mediów. Inne dysfunkcje mediów: manipulacja, upartyjnienie. Etyka zawodowa pracowników mediów. www.cren.pl/oferta |
|
Pełny opis: |
Cel ogólny: formowanie postaw prospołecznych słuchaczy. Cele szczegółowe: przekazanie wiedzy dotyczącej społecznej funkcji mediów masowych oraz obowiązków profesjonalnych i etycznych pracownika mediów. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Treści wykładów e-learningowych. Dodatkowo wybrane fragmenty: Mrozowski M., Media masowe: władza, rozrywka, biznes Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 2001; Goban-Klas T., Media i komunikowanie masowe, Wyd. Naukowe PWN, 1999; Zbiór dokumentów dotyczących mediów masowych: ustaw, raportów ciał zarządzających mediami lub kulturą, rad etyki mediów itd. Literatura uzupełniająca: Kunczik M., Zipfel A., Wprowadzenie do nauki o dziennikarstwie i komunikowaniu. Publikacje własne: Hanna Kinowska, Łukasz Sienkiewicz, Izabela Buchowicz, dr Izabela Florczak, dr Marta Otto, Structural characteristics and industrial relations in the pork value chain: the case of Poland,W: red. prof. Piera Campanella, prof. Davide Dazzi, Meat-up Ffire Fairness, freedom and industrial relations across Europe: up and down the meat value chain,2020; Katarzyna Trawińska-Konador, Powiązanie informacji o zawodach z kwalifikacjami w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji jako pożądana komplementarność systemowa,, W: Edukacja Ustawiczna Dorosłych,2018 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 50.00% ocena z ćwiczeń: 50.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Kurs internetowy, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Trawińska-Konador | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Kurs internetowy - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Media masowe jako podmiot gospodarujący oraz podmiot obarczony misją społeczną. Fazy rozwoju mediów i ich społecznie pożądane funkcje. Media jako IV władza a regulatory ich działania: państwo, rynek, samoregulacja. Szkody wynikające z nadmiernej komercjalizacji mediów. Inne dysfunkcje mediów: manipulacja, upartyjnienie. Etyka zawodowa pracowników mediów. www.cren.pl/oferta |
|
Pełny opis: |
Cel ogólny: formowanie postaw prospołecznych słuchaczy. Cele szczegółowe: przekazanie wiedzy dotyczącej społecznej funkcji mediów masowych oraz obowiązków profesjonalnych i etycznych pracownika mediów. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Treści wykładów e-learningowych. Dodatkowo wybrane fragmenty: Mrozowski M., Media masowe: władza, rozrywka, biznes Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 2001; Goban-Klas T., Media i komunikowanie masowe, Wyd. Naukowe PWN, 1999; Zbiór dokumentów dotyczących mediów masowych: ustaw, raportów ciał zarządzających mediami lub kulturą, rad etyki mediów itd. Literatura uzupełniająca: Kunczik M., Zipfel A., Wprowadzenie do nauki o dziennikarstwie i komunikowaniu. Publikacje własne: Hanna Kinowska, Łukasz Sienkiewicz, Izabela Buchowicz, dr Izabela Florczak, dr Marta Otto, Structural characteristics and industrial relations in the pork value chain: the case of Poland,W: red. prof. Piera Campanella, prof. Davide Dazzi, Meat-up Ffire Fairness, freedom and industrial relations across Europe: up and down the meat value chain,2020; Katarzyna Trawińska-Konador, Powiązanie informacji o zawodach z kwalifikacjami w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji jako pożądana komplementarność systemowa,, W: Edukacja Ustawiczna Dorosłych,2018 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 50.00% ocena z ćwiczeń: 50.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Kurs internetowy, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Izabela Buchowicz, Katarzyna Trawińska-Konador | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Kurs internetowy - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Media masowe jako podmiot gospodarujący oraz podmiot obarczony misją społeczną. Fazy rozwoju mediów i ich społecznie pożądane funkcje. Media jako IV władza a regulatory ich działania: państwo, rynek, samoregulacja. Szkody wynikające z nadmiernej komercjalizacji mediów. Inne dysfunkcje mediów: manipulacja, upartyjnienie. Etyka zawodowa pracowników mediów. www.cren.pl/oferta |
|
Pełny opis: |
Cel ogólny: formowanie postaw prospołecznych słuchaczy. Cele szczegółowe: przekazanie wiedzy dotyczącej społecznej funkcji mediów masowych oraz obowiązków profesjonalnych i etycznych pracownika mediów. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Treści wykładów e-learningowych. Dodatkowo wybrane fragmenty: Mrozowski M., Media masowe: władza, rozrywka, biznes Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 2001; Goban-Klas T., Media i komunikowanie masowe, Wyd. Naukowe PWN, 1999; Zbiór dokumentów dotyczących mediów masowych: ustaw, raportów ciał zarządzających mediami lub kulturą, rad etyki mediów itd. Literatura uzupełniająca: Kunczik M., Zipfel A., Wprowadzenie do nauki o dziennikarstwie i komunikowaniu. Publikacje własne: Hanna Kinowska, Łukasz Sienkiewicz, Izabela Buchowicz, dr Izabela Florczak, dr Marta Otto, Structural characteristics and industrial relations in the pork value chain: the case of Poland,W: red. prof. Piera Campanella, prof. Davide Dazzi, Meat-up Ffire Fairness, freedom and industrial relations across Europe: up and down the meat value chain,2020; Katarzyna Trawińska-Konador, Powiązanie informacji o zawodach z kwalifikacjami w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji jako pożądana komplementarność systemowa,, W: Edukacja Ustawiczna Dorosłych,2018 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 50.00% ocena z ćwiczeń: 50.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Kurs internetowy, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Izabela Buchowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Kurs internetowy - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Media masowe jako podmiot gospodarujący oraz podmiot obarczony misją społeczną. Fazy rozwoju mediów i ich społecznie pożądane funkcje. Media jako IV władza a regulatory ich działania: państwo, rynek, samoregulacja. Szkody wynikające z nadmiernej komercjalizacji mediów. Inne dysfunkcje mediów: manipulacja, upartyjnienie. Etyka zawodowa pracowników mediów. www.cren.pl/oferta |
|
Pełny opis: |
Cel ogólny: formowanie postaw prospołecznych słuchaczy. Cele szczegółowe: przekazanie wiedzy dotyczącej społecznej funkcji mediów masowych oraz obowiązków profesjonalnych i etycznych pracownika mediów. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: Treści wykładów e-learningowych. Dodatkowo wybrane fragmenty: Mrozowski M., Media masowe: władza, rozrywka, biznes Oficyna Wydawnicza ASPRA-JR, 2001; Goban-Klas T., Media i komunikowanie masowe, Wyd. Naukowe PWN, 1999; Zbiór dokumentów dotyczących mediów masowych: ustaw, raportów ciał zarządzających mediami lub kulturą, rad etyki mediów itd. Literatura uzupełniająca: Kunczik M., Zipfel A., Wprowadzenie do nauki o dziennikarstwie i komunikowaniu. Publikacje własne: Hanna Kinowska, Łukasz Sienkiewicz, Izabela Buchowicz, dr Izabela Florczak, dr Marta Otto, Structural characteristics and industrial relations in the pork value chain: the case of Poland,W: red. prof. Piera Campanella, prof. Davide Dazzi, Meat-up Ffire Fairness, freedom and industrial relations across Europe: up and down the meat value chain,2020; Katarzyna Trawińska-Konador, Powiązanie informacji o zawodach z kwalifikacjami w Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji jako pożądana komplementarność systemowa,, W: Edukacja Ustawiczna Dorosłych,2018 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 50.00% ocena z ćwiczeń: 50.00% |
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.