Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Przedsiębiorczość i innowacje w dobie cyfrowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 132590-S
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Przedsiębiorczość i innowacje w dobie cyfrowej
Jednostka: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Grupy: Przedmioty kierunkowe do wyboru NLLS-ZAR
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Efekty uczenia się:

Wiedza:

Rozumie uwarunkowania innowacyjności i przedsiębiorczości w wymiarze indywidualnym oraz organizacyjnym

Rozumie rolę innowacyjności i przedsiębiorczości w kształtowaniu współczesnych procesów gospodarczych

Rozumie etyczne i prawne uwarunkowania przedsiębiorczości oraz działań innowacyjnych

Umiejętności:

Potrafi rozwiązywać nietypowe problemy w oparciu o wiedzę z zajęć

Potrafi wyciągać wnioski z prowadzonych działań i ulepszać działania

Potrafi planować działalność gospodarczą

Kompetencje społeczne:

Myśli w sposób przedsiębiorczy i dąży do ulepszania swoich działań

Jest gotów do dzielenia się wiedzą i uczenia od innych

Potrafi działać skutecznie i z poszanowaniem zasad etycznych.

Zajęcia w cyklu "Preferencje - Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-15 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Zajęcia prowadzącego więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Albert Tomaszewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Zajęcia prowadzącego - Ocena

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-15 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Konwersatorium - Ocena
Skrócony opis:

Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju.

Literatura:

Literatura podstawowa:

W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005

E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013

V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019

C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997

A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018

Literatura uzupełniająca:

P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00%

egzamin testowy: 50.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

projekty: 50.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Konwersatorium - Ocena
Skrócony opis:

Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju.

Literatura:

Literatura podstawowa:

W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005

E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013

V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019

C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997

A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018

Literatura uzupełniająca:

P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00%

egzamin testowy: 50.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

projekty: 50.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)

Okres: 2024-02-24 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Konwersatorium - Ocena
Skrócony opis:

Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju.

Literatura:

Literatura podstawowa:

W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005

E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013

V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019

C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997

A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018

Literatura uzupełniająca:

P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00%

egzamin testowy: 50.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

inne: 50.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Konwersatorium, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Albert Tomaszewski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Konwersatorium - Ocena
Skrócony opis:

Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju.

Literatura:

Literatura podstawowa:

W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005

E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013

V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019

C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997

A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018

Literatura uzupełniająca:

P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00%

egzamin testowy: 50.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

inne: 50.00%

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
al. Niepodległości 162
02-554 Warszawa
tel: +48 22 564 60 00 http://www.sgh.waw.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0