Przedsiębiorczość i innowacje w dobie cyfrowej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 132590-D |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedsiębiorczość i innowacje w dobie cyfrowej |
Jednostka: | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie |
Grupy: |
Przedmioty kierunkowe do wyboru SLLD-ZAR |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Rozumie uwarunkowania innowacyjności i przedsiębiorczości w wymiarze indywidualnym oraz organizacyjnym Rozumie rolę innowacyjności i przedsiębiorczości w kształtowaniu współczesnych procesów gospodarczych Rozumie etyczne i prawne uwarunkowania przedsiębiorczości oraz działań innowacyjnych Umiejętności: Potrafi rozwiązywać nietypowe problemy w oparciu o wiedzę z zajęć Potrafi wyciągać wnioski z prowadzonych działań i ulepszać działania Potrafi planować działalność gospodarczą Kompetencje społeczne: Myśli w sposób przedsiębiorczy i dąży do ulepszania swoich działań Jest gotów do dzielenia się wiedzą i uczenia od innych Potrafi działać skutecznie i z poszanowaniem zasad etycznych. |
Zajęcia w cyklu "Preferencje - Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Zajęcia prowadzącego
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Albert Tomaszewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Zajęcia prowadzącego - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Konwersatorium - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji. |
|
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005 E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013 V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019 C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997 A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018 Literatura uzupełniająca: P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00% egzamin testowy: 50.00% egzamin ustny: 0.00% kolokwium: 0.00% referaty/eseje: 0.00% ocena z ćwiczeń: 0.00% projekty: 50.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Albert Tomaszewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Konwersatorium - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji. |
|
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005 E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013 V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019 C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997 A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018 Literatura uzupełniająca: P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00% egzamin testowy: 50.00% egzamin ustny: 0.00% kolokwium: 0.00% referaty/eseje: 0.00% ocena z ćwiczeń: 0.00% projekty: 50.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ KON
PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Albert Tomaszewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Konwersatorium - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji. |
|
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005 E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013 V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019 C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997 A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018 Literatura uzupełniająca: P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00% egzamin testowy: 50.00% egzamin ustny: 0.00% kolokwium: 0.00% referaty/eseje: 0.00% ocena z ćwiczeń: 0.00% inne: 50.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Konwersatorium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Albert Tomaszewski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Konwersatorium - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Program przedmiotu zakłada przekazanie wiedzy z zakresu przedsiębiorczości i innowacji oraz dotyczącej powiązań między nimi. W szczególności zostaną uwzględnione kwestii wpływu cyfryzacji na współczesną przedsiębiorczość oraz podejście organizacji do innowacji. W ramach zajęć zostaną również przeprowadzone warsztaty dotyczące sposobów rozwijania postaw przedsiębiorczych oraz tworzenia innowacji. |
|
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest przedstawienie wiedzy na tematy przedsiębiorczości i innowacji, zwrócenie uwagi na silne powiązanie obu pojęć w gospodarce cyfrowej oraz zapoznanie studentów z technikami i metodami wykorzystywanymi w ich rozwoju. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: W. Świtalski, Innowacje i konkurencyjność, Wydawnictwo UW, Warszawa 2005 E. Ries, Metoda Lean Startup, Helion 2013 V. Ratten, Frugal Innovation, Taylor & Francis Ltd 2019 C. Christensen, The Innovator's Dylema, 1997 A. Sopińska, P. Dziurski, Otwarte innowacje, Oficyna Wydawnicza SGH, 2018 Literatura uzupełniająca: P. Drucker. Innowacja i przedsiębiorczość, PWE 1992 |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 0.00% egzamin testowy: 50.00% egzamin ustny: 0.00% kolokwium: 0.00% referaty/eseje: 0.00% ocena z ćwiczeń: 0.00% inne: 50.00% |
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.