Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Economics of Digitization

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 130441-S
Kod Erasmus / ISCED: 14.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0311) Ekonomia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Economics of Digitization
Jednostka: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Efekty uczenia się:

Wiedza:

Student knows what is fourth industrial revolution.

Student knows and understand phenomenas such as: market 4.0, production 4.0., work 4.0, consumption 4.0, government 4.0 and globalisation 4.0

Student knows the difference between modern (3.0) and digital (4.0) economy.

Umiejętności:

Student is able to analyse factors shaping the equilibrium on the market 4.0

Student is able to analyse the role of consumers, producers and government in digital economy

Student is able to analyse factors shaping internationalisation in the digital world economy

Kompetencje społeczne:

Students is able to present and use her/his unique competence in terms of work 4.0.

Students is able to launch her/his own business in terms of digital economy

Zajęcia w cyklu "Preferencje - Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-15 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Zajęcia prowadzącego więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Elżbieta Czarny
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Zajęcia prowadzącego - Ocena

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-15 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Wykład - Ocena
Skrócony opis:

Industrial revolutions. From knowledge economy to digital economy. Market 4.0. Production 4.0. Consumption 4.0. Work 4.0. Government 4.0. Globalisation 4.0. Economics of digitization in practice (lectures with guests representing business, government, local government or international institution).

Pełny opis:

Explain how digital revolution affects competition (market 4.0), production (industry 4.0), consumption (consumption 4.0), labour market (work 4.0), public sector (government 4.0) and processes of internationalization (globalisation 4.0). The course includes elements of microeconomics, macroeconomics and international economics aimed at clearing up how economies work and how economic agents (consumers, firms, goverments) behave in terms of common digitalization. Additionally, the course contains elements of history of economic thought concerning industrial revolutions and globalisation.

Literatura:

Literatura podstawowa:

K. Śledziewska, R. Włoch, The Economics of Digital Transformation. The Disruption of Markets, Production, Consumption, and Work, Routledge, 2021

T. Jordan, The Digital Economy, Wiley, 2020

M. Peitz, J. Waldfogel (eds.), The Oxford Hanbook of the Digital Economy, Oxford University Press, 2012

Literatura uzupełniająca:

K. Śledziewska, R. Włoch, Gospodarka cyfrowa. Jak nowe technologie zmieniają świat, Uniwersytet Warszawski, 2020

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 100.00%

egzamin testowy: 0.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

inne: 0.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Wykład - Ocena
Skrócony opis:

Industrial revolutions. From knowledge economy to digital economy. Market 4.0. Production 4.0. Consumption 4.0. Work 4.0. Government 4.0. Globalisation 4.0. Economics of digitization in practice (lectures with guests representing business, government, local government or international institution).

Pełny opis:

Explain how digital revolution affects competition (market 4.0), production (industry 4.0), consumption (consumption 4.0), labour market (work 4.0), public sector (government 4.0) and processes of internationalization (globalisation 4.0). The course includes elements of microeconomics, macroeconomics and international economics aimed at clearing up how economies work and how economic agents (consumers, firms, goverments) behave in terms of common digitalization. Additionally, the course contains elements of history of economic thought concerning industrial revolutions and globalisation.

Literatura:

Literatura podstawowa:

K. Śledziewska, R. Włoch, The Economics of Digital Transformation. The Disruption of Markets, Production, Consumption, and Work, Routledge, 2021

T. Jordan, The Digital Economy, Wiley, 2020

M. Peitz, J. Waldfogel (eds.), The Oxford Hanbook of the Digital Economy, Oxford University Press, 2012

Literatura uzupełniająca:

K. Śledziewska, R. Włoch, Gospodarka cyfrowa. Jak nowe technologie zmieniają świat, Uniwersytet Warszawski, 2020

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 100.00%

egzamin testowy: 0.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

inne: 0.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)

Okres: 2024-02-24 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Wykład - Ocena
Skrócony opis:

Industrial revolutions. From knowledge economy to digital economy. Market 4.0. Production 4.0. Consumption 4.0. Work 4.0. Government 4.0. Globalisation 4.0. Economics of digitization in practice (lectures with guests representing business, government, local government or international institution).

Pełny opis:

Explain how digital revolution affects competition (market 4.0), production (industry 4.0), consumption (consumption 4.0), labour market (work 4.0), public sector (government 4.0) and processes of internationalization (globalisation 4.0). The course includes elements of microeconomics, macroeconomics and international economics aimed at clearing up how economies work and how economic agents (consumers, firms, goverments) behave in terms of common digitalization. Additionally, the course contains elements of history of economic thought concerning industrial revolutions and globalisation.

Literatura:

Literatura podstawowa:

K. Śledziewska, R. Włoch, The Economics of Digital Transformation. The Disruption of Markets, Production, Consumption, and Work, Routledge, 2021

T. Jordan, The Digital Economy, Wiley, 2020

M. Peitz, J. Waldfogel (eds.), The Oxford Hanbook of the Digital Economy, Oxford University Press, 2012

Literatura uzupełniająca:

K. Śledziewska, R. Włoch, Gospodarka cyfrowa. Jak nowe technologie zmieniają świat, Uniwersytet Warszawski, 2020

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 100.00%

egzamin testowy: 0.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

inne: 0.00%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-23
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 14 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Ocena
Wykład - Ocena
Skrócony opis:

Industrial revolutions. From knowledge economy to digital economy. Market 4.0. Production 4.0. Consumption 4.0. Work 4.0. Government 4.0. Globalisation 4.0. Economics of digitization in practice (lectures with guests representing business, government, local government or international institution).

Pełny opis:

Explain how digital revolution affects competition (market 4.0), production (industry 4.0), consumption (consumption 4.0), labour market (work 4.0), public sector (government 4.0) and processes of internationalization (globalisation 4.0). The course includes elements of microeconomics, macroeconomics and international economics aimed at clearing up how economies work and how economic agents (consumers, firms, goverments) behave in terms of common digitalization. Additionally, the course contains elements of history of economic thought concerning industrial revolutions and globalisation.

Literatura:

Literatura podstawowa:

K. Śledziewska, R. Włoch, The Economics of Digital Transformation. The Disruption of Markets, Production, Consumption, and Work, Routledge, 2021

T. Jordan, The Digital Economy, Wiley, 2020

M. Peitz, J. Waldfogel (eds.), The Oxford Hanbook of the Digital Economy, Oxford University Press, 2012

Literatura uzupełniająca:

K. Śledziewska, R. Włoch, Gospodarka cyfrowa. Jak nowe technologie zmieniają świat, Uniwersytet Warszawski, 2020

Uwagi:

Kryteria oceniania:

egzamin tradycyjny-pisemny: 100.00%

egzamin testowy: 0.00%

egzamin ustny: 0.00%

kolokwium: 0.00%

referaty/eseje: 0.00%

ocena z ćwiczeń: 0.00%

inne: 0.00%

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
al. Niepodległości 162
02-554 Warszawa
tel: +48 22 564 60 00 http://www.sgh.waw.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0