Mikroekonomia I
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 110500-S |
Kod Erasmus / ISCED: |
14.3
|
Nazwa przedmiotu: | Mikroekonomia I |
Jednostka: | Szkoła Główna Handlowa w Warszawie |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Rozumienie podstawowych koncepcji rzadkości oraz konieczności dokonywania wyborów w warunkach niedoborów Znajomość typów i form rynków, w tym zwłaszcza rynków wolnych i regulowanych oraz doskonałej konkurencji i monopolu Rozumienie mikroekonomicznych funkcji państwa w gospodarce Umiejętności: Umiejętność analizy wyborów gospodarstw domowych i przedsiębiorstw jako podmiotów realizujących strategie optymalizacji Umiejętność stosowania terminologii z zakresu podstaw mikroekonomii oraz przyporządkowania koncepcji i pojęć do analizy zjawisk i procesów gospodarczych Umiejętność opisu i prezentacji głównych zagadnień gospodarczych przy użyciu narzędzi i metod właściwych mikroekonomii na poziomie podstawowym (opis, język graficzny, prosta algebra) Umiejętność oceny merytorycznej zawartości, jakości i rzetelności przekazów medialnych dotyczących zjawisk i procesów gospodarczych Kompetencje społeczne: Rozumienie potrzeby kształcenia ustawicznego Otwartość na różne perspektywy teoretyczne, sposoby argumentowania i metodykę badań naukowych |
Zajęcia w cyklu "Preferencje - Semestr zimowy 2025/26" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-10-01 - 2026-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Zajęcia prowadzącego
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Sonia Buchholtz, Bogusław Czarny, Lidia Dzierżek, Paweł Folfas, Bożena Horbaczewska, Janusz Jabłonowski, Ewa Kosycarz, Aneta Kosztowniak, Marcin Krawczyk, Piotr Maszczyk, Ewelina Nojszewska, Wojciech Pacho, Jerzy Pietrewicz, Jacek Prokop, Mariusz Próchniak, Miłosz Rojek, Anna Ruzik-Sierdzińska, Agata Sielska, Marcin Wajda, Konrad Walczyk, Roman Wosiek, Izabela Zawiślińska, Małgorzata Znoykowicz-Wierzbicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Zajęcia prowadzącego - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/26" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-10-01 - 2026-02-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Wykład - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Główne podmioty działające na rynku: konsument, producent, państwo. Podstawy wyborów konsumenta i producenta. Przyczyny i skutki istnienia różnych typów i form rynku. Mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Pełny opis: |
Poznanie przedmiotu i zdobycie wiedzy z podstaw mikroekonomii. Opanowanie języka oraz podstawowych zagadnień i narzędzi analizy mikroekonomicznej. Wykształcenie umiejętności krytycznego myślenia w kategoriach mikroekonomicznych poprzez odnoszenie wiedzy teoretycznej do zjawisk gospodarczych zachodzących w gospodarstwach domowych, przedsiębiorstwach, branżach oraz na poziomie państwa. Podczas wykładu prezentowane są podstawowe treści przedmiotu mikroekonomia, metody oraz narzędzia analizy mikroekonomicznej wraz z przykładami ich praktycznych zastosowań. W szczególności, analizowane są: przedmiot mikroekonomii, uczestnicy życia gospodarczego, wybory dokonywane przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa, popyt, podaż oraz różne struktury rynkowe (rynki wolne, regulowane, różne formy konkurencji rynkowej), rynki czynników produkcji, mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: B. Czarny, Podstawy ekonomii. Wprowadzenie do ekonomii. Mikroekonomia, Oficyna Wydawnicza SGH 2018; D. Begg, S. Fischer, R. Dornbusch, G. Vernesca, Mikroekonomia, PWE 2014. Literatura uzupełniająca: G. Mankiw, M. Taylor, Mikroekonomia, PWE 2022; Mikroekonomia Podstawy, polska adaptacja podręcznika Principles of Microeconomics 2e. Publikacja przygotowana przez OpenStax Poland we współpracy z wykładowcami: Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Uniwersytetu Gdańskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Akademii Leona Koźmińskiego. https://openstax.org/details/books/mikroekonomia-podstawy |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 60.00% ocena z ćwiczeń: 40.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (w trakcie)
Okres: | 2025-02-15 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Wykład - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Główne podmioty działające na rynku: konsument, producent, państwo. Podstawy wyborów konsumenta i producenta. Przyczyny i skutki istnienia różnych typów i form rynku. Mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Pełny opis: |
Poznanie przedmiotu i zdobycie wiedzy z podstaw mikroekonomii. Opanowanie języka oraz podstawowych zagadnień i narzędzi analizy mikroekonomicznej. Wykształcenie umiejętności krytycznego myślenia w kategoriach mikroekonomicznych poprzez odnoszenie wiedzy teoretycznej do zjawisk gospodarczych zachodzących w gospodarstwach domowych, przedsiębiorstwach, branżach oraz na poziomie państwa. Podczas wykładu prezentowane są podstawowe treści przedmiotu mikroekonomia, metody oraz narzędzia analizy mikroekonomicznej wraz z przykładami ich praktycznych zastosowań. W szczególności, analizowane są: przedmiot mikroekonomii, uczestnicy życia gospodarczego, wybory dokonywane przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa, popyt, podaż oraz różne struktury rynkowe (rynki wolne, regulowane, różne formy konkurencji rynkowej), rynki czynników produkcji, mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: B. Czarny, Podstawy ekonomii. Wprowadzenie do ekonomii. Mikroekonomia, Oficyna Wydawnicza SGH 2018; D. Begg, S. Fischer, R. Dornbusch, G. Vernesca, Mikroekonomia, PWE 2014. Literatura uzupełniająca: G. Mankiw, M. Taylor, Mikroekonomia, PWE 2022; Mikroekonomia Podstawy, polska adaptacja podręcznika Principles of Microeconomics 2e. Publikacja przygotowana przez OpenStax Poland we współpracy z wykładowcami: Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Uniwersytetu Gdańskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Akademii Leona Koźmińskiego. https://openstax.org/details/books/mikroekonomia-podstawy |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 70.00% ocena z ćwiczeń: 30.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/25" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
N CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Michał Aliński, Edyta Cegielska, Horacy Dębowski, Justyna Góral, Katarzyna Kamińska, Zofia Polkowska, Bogusław Pytlik, Izabela Zawiślińska, Małgorzata Znoykowicz-Wierzbicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Wykład - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Główne podmioty działające na rynku: konsument, producent, państwo. Podstawy wyborów konsumenta i producenta. Przyczyny i skutki istnienia różnych typów i form rynku. Mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Pełny opis: |
Poznanie przedmiotu i zdobycie wiedzy z podstaw mikroekonomii. Opanowanie języka oraz podstawowych zagadnień i narzędzi analizy mikroekonomicznej. Wykształcenie umiejętności krytycznego myślenia w kategoriach mikroekonomicznych poprzez odnoszenie wiedzy teoretycznej do zjawisk gospodarczych zachodzących w gospodarstwach domowych, przedsiębiorstwach, branżach oraz na poziomie państwa. Podczas wykładu prezentowane są podstawowe treści przedmiotu mikroekonomia, metody oraz narzędzia analizy mikroekonomicznej wraz z przykładami ich praktycznych zastosowań. W szczególności, analizowane są: przedmiot mikroekonomii, uczestnicy życia gospodarczego, wybory dokonywane przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa, popyt, podaż oraz różne struktury rynkowe (rynki wolne, regulowane, różne formy konkurencji rynkowej), rynki czynników produkcji, mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: B. Czarny, Podstawy ekonomii. Wprowadzenie do ekonomii. Mikroekonomia, Oficyna Wydawnicza SGH 2018; D. Begg, S. Fischer, R. Dornbusch, G. Vernesca, Mikroekonomia, PWE 2014. Literatura uzupełniająca: G. Mankiw, M. Taylor, Mikroekonomia, PWE 2022; Mikroekonomia Podstawy, polska adaptacja podręcznika Principles of Microeconomics 2e. Publikacja przygotowana przez OpenStax Poland we współpracy z wykładowcami: Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Uniwersytetu Gdańskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Akademii Leona Koźmińskiego. https://openstax.org/details/books/mikroekonomia-podstawy |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 70.00% ocena z ćwiczeń: 30.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-24 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Wykład - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Główne podmioty działające na rynku: konsument, producent, państwo. Podstawy wyborów konsumenta i producenta. Przyczyny i skutki istnienia różnych typów i form rynku. Mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Pełny opis: |
Poznanie przedmiotu i zdobycie wiedzy z podstaw mikroekonomii. Opanowanie języka oraz podstawowych zagadnień i narzędzi analizy mikroekonomicznej. Wykształcenie umiejętności krytycznego myślenia w kategoriach mikroekonomicznych poprzez odnoszenie wiedzy teoretycznej do zjawisk gospodarczych zachodzących w gospodarstwach domowych, przedsiębiorstwach, branżach oraz na poziomie państwa. Podczas wykładu prezentowane są podstawowe treści przedmiotu mikroekonomia, metody oraz narzędzia analizy mikroekonomicznej wraz z przykładami ich praktycznych zastosowań. W szczególności, analizowane są: przedmiot mikroekonomii, uczestnicy życia gospodarczego, wybory dokonywane przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa, popyt, podaż oraz różne struktury rynkowe (rynki wolne, regulowane, różne formy konkurencji rynkowej), rynki czynników produkcji, mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: B. Czarny, Podstawy ekonomii. Wprowadzenie do ekonomii. Mikroekonomia, Oficyna Wydawnicza SGH 2018; D. Begg, S. Fischer, R. Dornbusch, G. Vernesca, Mikroekonomia, PWE 2014. Literatura uzupełniająca: G. Mankiw, M. Taylor, Mikroekonomia, PWE 2022; Mikroekonomia Podstawy, polska adaptacja podręcznika Principles of Microeconomics 2e. Publikacja przygotowana przez OpenStax Poland we współpracy z wykładowcami: Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Uniwersytetu Gdańskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Akademii Leona Koźmińskiego. https://openstax.org/details/books/mikroekonomia-podstawy |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 70.00% ocena z ćwiczeń: 30.00% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO WYK
WYK
N CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
CW
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 14 godzin
Wykład, 14 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Edyta Cegielska, Justyna Góral, Dariusz Malinowski, Bogusław Pytlik, Aleksandra Szarek-Piaskowska, Bartłomiej Wiśnicki, Izabela Zawiślińska, Małgorzata Znoykowicz-Wierzbicka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Wykład - Ocena |
|
Skrócony opis: |
Główne podmioty działające na rynku: konsument, producent, państwo. Podstawy wyborów konsumenta i producenta. Przyczyny i skutki istnienia różnych typów i form rynku. Mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Pełny opis: |
Poznanie przedmiotu i zdobycie wiedzy z podstaw mikroekonomii. Opanowanie języka oraz podstawowych zagadnień i narzędzi analizy mikroekonomicznej. Wykształcenie umiejętności krytycznego myślenia w kategoriach mikroekonomicznych poprzez odnoszenie wiedzy teoretycznej do zjawisk gospodarczych zachodzących w gospodarstwach domowych, przedsiębiorstwach, branżach oraz na poziomie państwa. Podczas wykładu prezentowane są podstawowe treści przedmiotu mikroekonomia, metody oraz narzędzia analizy mikroekonomicznej wraz z przykładami ich praktycznych zastosowań. W szczególności, analizowane są: przedmiot mikroekonomii, uczestnicy życia gospodarczego, wybory dokonywane przez gospodarstwa domowe i przedsiębiorstwa, popyt, podaż oraz różne struktury rynkowe (rynki wolne, regulowane, różne formy konkurencji rynkowej), rynki czynników produkcji, mikroekonomiczne aspekty działalności państwa. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: B. Czarny, Podstawy ekonomii. Wprowadzenie do ekonomii. Mikroekonomia, Oficyna Wydawnicza SGH 2018; D. Begg, S. Fischer, R. Dornbusch, G. Vernesca, Mikroekonomia, PWE 2014. Literatura uzupełniająca: G. Mankiw, M. Taylor, Mikroekonomia, PWE 2022; Mikroekonomia Podstawy, polska adaptacja podręcznika Principles of Microeconomics 2e. Publikacja przygotowana przez OpenStax Poland we współpracy z wykładowcami: Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Uniwersytetu Gdańskiego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Akademii Leona Koźmińskiego. https://openstax.org/details/books/mikroekonomia-podstawy |
|
Uwagi: |
Kryteria oceniania: egzamin tradycyjny-pisemny: 70.00% ocena z ćwiczeń: 30.00% |
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.