Pojęcie hotelarstwa, funkcje i rodzaje turystycznej bazy noclegowej .
Hotel. Miejsce hotelu w bazie noclegowej turystyki.
Podstawowe typy hoteli i kryteria ich wyróżniania.
Program usługowy hotelu . Podstawowe rodzaje działalności usługowej.
Struktura organizacyjna hotelu. Organizacja pracy w hotelu. Podstawowe węzły funkcjonalno-użytkowe hotelu.
Mierniki rozmiarów działalności usługowej hotelu i stopnia wykorzystania potencjału usługowego.
Kapitał ludzki i praca w hotelu.
Kanały dystrybucji usług hotelu na rynku i formy współpracy z odbiorcami (klient indywidualny, agent podróży, touroperator).
Zasady kalkulacji cen, kosztów , rentowności i inne mikroekonomiczne zagadnienia hotelu.
Cechy działalności hotelarskiej rzutujące na wyniki i sytuację ekonomiczną obiektu.
Podstawowe tendencje współczesnego hotelarstwa.
Funkcjonowanie łańcuchów hotelowych i innych form koncentracji poziomej w hotelarstwie.
Hotelarstwo w Europie .
Hotelarstwo w Polsce.
Międzynarodowe organizacje działające w sferze hotelarstwa i gastronomii.
|