Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hotelarstwo międzynarodowe 223340-D
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2020/21

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Ocena
Zakres tematów:

Pojęcie hotelarstwa, funkcje i rodzaje turystycznej bazy noclegowej .

Hotel. Miejsce hotelu w bazie noclegowej turystyki.

Podstawowe typy hoteli i kryteria ich wyróżniania.

Program usługowy hotelu . Podstawowe rodzaje działalności usługowej.

Struktura organizacyjna hotelu. Organizacja pracy w hotelu. Podstawowe węzły funkcjonalno-użytkowe hotelu.

Mierniki rozmiarów działalności usługowej hotelu i stopnia wykorzystania potencjału usługowego.

Kapitał ludzki i praca w hotelu.

Kanały dystrybucji usług hotelu na rynku i formy współpracy z odbiorcami (klient indywidualny, agent podróży, touroperator).

Zasady kalkulacji cen, kosztów , rentowności i inne mikroekonomiczne zagadnienia hotelu.

Cechy działalności hotelarskiej rzutujące na wyniki i sytuację ekonomiczną obiektu.

Podstawowe tendencje współczesnego hotelarstwa.

Funkcjonowanie łańcuchów hotelowych i innych form koncentracji poziomej w hotelarstwie.

Hotelarstwo w Europie .

Hotelarstwo w Polsce.

Międzynarodowe organizacje działające w sferze hotelarstwa i gastronomii.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Akcje
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
al. Niepodległości 162
02-554 Warszawa
tel: +48 22 564 60 00 http://www.sgh.waw.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0