Szkoła Główna Handlowa w Warszawie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyka zawodowa (kierunek zarządzanie, I stopień) 150010-S
Praktyka (PRAKTYKA) Semestr zimowy 2024/25

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 90
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie
Zakres tematów:

Charakterystyka zadań / celów praktyki zawodowej

Student zapoznaje się z podstawową wiedzą o przedsiębiorstwie (instytucji), w którym odbywa praktykę, jego rozwoju, strukturze organizacyjnej i zasadach funkcjonowania, specyfice środowiska zawodowego, dostępie do rynków zasobów, dóbr i usług.

Student poznaje zasady i właściwości funkcjonowania sektora gospodarczego, do którego przynależy dane przedsiębiorstwo (instytucja).

Student zdobywa wiedzę o prawnych aspektach działalności gospodarczej / operacyjnej przedsiębiorstwa (instytucji), w tym poznaje główne zasady regulacji tej działalności ze strony państwa.

Student zapoznaje się z zasadami organizacji pracy i podziału kompetencji, procedurach, procesach planowania i kontroli w przedsiębiorstwie (instytucji).

Student stosuje zdobytą w trakcie dotychczasowych studiów wiedzę teoretyczną w praktyce.

Student nabywa umiejętności praktyczne (specjalistyczne) właściwe dla studiowanej dyscypliny i profesji specjalisty

z zakresu zarządzania (np. zarządzania kadrami, zarządzania projektem, logistyką, marketingiem, relacjami z klientem, sprzedażą).

Student rozwija umiejętności poznawcze, takie jak: analiza, synteza, krytyczna ocena, uczestnicząc w realizacji zleconych w trakcie praktyki zadań analitycznych, diagnostycznych lub projektowych.

Student rozwija/nabywa umiejętności organizatorskie, takie jak: adaptacyjność, elastyczność, organizacja pracy własnej, efektywne zarządzanie czasem, sumienność, odpowiedzialności za powierzone zadania.

Student rozwija umiejętności efektywnego komunikowania się, negocjowania i współpracy z osobami z różnych działów, środowisk kulturowych i o różnym statusie w przedsiębiorstwie (instytucji).

Student rozwija umiejętność pracy w zespole, nabywa pewności siebie i wykazuje się wysoką etyką pracy.

Metody realizacji praktyki:

różne - w zależności od rodzaju i charakteru udziału studenta w pracach (merytorycznych, organizacyjnych i innych) realizowanych przez przyjmujące na praktykę przedsiębiorstwo (instytucję) : praca (indywidualna i zespołowa), trening, ćwiczenia, obserwacja, dyskusja, projekt, studium przypadku, SWOT.

Zaliczenie praktyki: zrealizowanie zakładanych zadań, napisanie sprawozdania z przebiegu praktyki, pozytywna opinia opiekuna praktyki za strony pracodawcy.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Akcje
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Szkoła Główna Handlowa w Warszawie.
al. Niepodległości 162
02-554 Warszawa
tel: +48 22 564 60 00 http://www.sgh.waw.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0